ZoekenSitemap
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het Tauros Programma

Begin 2008 ontstonden bij Taurus de eerste ideeŰn dat er voor het toekomstig beheer van grootschalige natuurgebieden in Nederland, maar vooral ook in Europa een nieuw type rund nodig zou zijn. Een zelfredzaam rund dat onder allerlei omstandigheden - ook als er wolven in de buurt zijn - kan overleven. Het bij uitstek geschikte rund daarvoor - het oerrund - is helaas uitgestorven, door overbejaging en habitatverlies.

Het rund zelf is niet uitgestorven: daarvan zijn er nog vele honderden miljoenen, verdeeld over honderden rassen. In sommige van die rassen zijn nog veel eigenschappen van het oerrund bewaard gebleven. Het zijn rassen die veelal in ge´soleerde plekken van Europa overleefd hebben.

Het Tauros programma is vanaf 2008 gericht geweest op het inventariseren van die zeldzame rassen om mee te gaan fokken. Het programma heeft een begeleidingscommissie waarin verschillende wetenschappelijke disciplines vertegenwoordigd zijn. Het Tauros Programma probeert niet alleen een dier terug te fokken dat zo goed mogelijk lijkt op het oerrund, maar probeert ook de genetische informatie van het oerrund zo dicht mogelijk te benaderen. Dat is een van de unieke en innovatieve punten.

Genetici van de Universiteit Wageningen en van het European Cattle Diversity Consortium beschikken over het genetisch materiaal van 30 primitieve runderrassen en inmiddels ook over gedeelten van het genoom van het Oerrund dat door andere onderzoekers beschikbaar is gesteld. Daarmee moet het mogelijk worden om een stamboom op te stellen en zelfs te onderzoeken welke eigenschappen het oerrund had en hoe die bewaard zijn gebleven. Op welke termijn die informatie beschikbaar komt is nog niet aan te geven, maar er worden vorderingen gemaakt.

Ook zonder de genetische informatie zijn we al in staat geweest kansrijke rassen te selecteren In 2009 zijn de eerste runderen van het ras Maremmana primitiva ge´mporteerd. Inmiddels (eind 2012) zijn dat 6-7 verschillende rassen en vanaf 2010 zijn de eerste nakomelingen uit de kruisingen geboren.

De totale kudde Taurossen, kruisingen van de 1e en 2e generatie beslaat inmiddels zo'n 100 dieren. Een groot deel daarvan loopt in Keent (Noord-Brabant). Ook in het Limburg is een kudde in opbouw. Hier werken we samen met Ark Natuurontwikkeling in het gebied Kempen~Broek. In november 2012 hebben Stichting Taurus en Rewilding Europe een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om ook in grote Europese gebieden de Tauros als grazer te gaan gebruiken. Meer hierover kunt u lezen in NB link nog toevoegen.
 
 
 
Beheerders >>